V edycja Festiwalu Zielone Smaki Łodzi

Dodano: 14.09.2018

W dniach 11-14 października odbędzie się po raz piąty wegański Festiwal Zielone Smaki Łodzi pod hasłem "Pieprz i Wanilia". Zielone Smaki Łodzi to największa w Łodzi i jedna z największych w Polsce imprez poświęconych kuchni roślinnej.

www.facebook.com
www.facebook.com

Tradycyjnie już odbędzie się konkurs festiwalowy, w ramach którego przez CZTERY dni będzie można próbować popisowych wegańskich dań w łódzkich kawiarniach i restauracjach, a następnie oceniać je w internetowym plebiscycie. Będzie to robić także festiwalowe Jury, złożone z:

- Karoliny Adamczyk-Rzeźnik z bloga Cook Yourself,

- Szymona Stacha z Restauracji Quale,

- Kamila Ścigaczewskiego z mHotel,

- Klaudyny Andrijewskiej (autorka "Tosi i pana Kudełko").

Festiwalowi będą towarzyszyć wegańskie warsztaty kulinarne, wykłady, dyskusja i spacery:

- 11 października - „Tofu i prażoki – kuchnia łódzka po wegańsku” – dyskusja z udziałem Anny Wojciechowskiej (autorki książki „Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa”), Agaty Zarębskiej i Izabelli Borowskiej z Jemy w Łodzi oraz Dominiki Czapskiej z Majne Szwajne Vegan Deli

- 12 października (piątek), 17.00 – „Co tracimy, jedząc mięso?” – wykład Doroty Sumińskiej – lekarki weterynarii, publicystki i popularyzatorki wiedzy na temat relacji człowieka i zwierząt pozaludzkich.

- 13 października (sobota), 11.00 - Jarzynova na jesień, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak w studio kulinarnym Book&Cook

- 13 października (sobota), 12.00 – „Dieta roślinna dla każdego” – wykład Iwony Kibil – dietetyczki, autorki książek „Wege. Dieta roślinna w praktyce” oraz „Weganka w ciąży”.

- 14 października (niedziela) 11.00 - Misa Mocy na jesień - warsztaty kulinarne z Ewą Ługowską w studio kulinarnym Book&Cook.

- 14 października (niedziela), 12.00 – „W poszukiwaniu dzikiej Łodzi”, spacer tropami dzikich roślin (nie tylko) jadalnych w mieście.

- 19 października (piątek), godz. 20.00 klubokawiarnia Niebostan, koncert zespołu Dzikie Jabłka na podsumowanie festiwalu!

Organizatorem są Zielone Smaki Łodzi. Wykłady, dyskusja i spacer są organizowane dzięki dofinansowaniu z Urzędu Miasta Łodzi, w ramach Mikrograntów. Operatorem konkursu jest Centrum OPUS.

Szczegóły dotyczące konkursowych kawiarni i restauracji oraz wydarzeń towarzyszących znaleźć można  na stronie internetowej www.zielonesmakilodzi.wordpress.com

Źródło: www.facebook.com